Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

William Shakespeare.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "William Shakespeare."— Transcriere de prezentare:

1 William Shakespeare

2 William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564[1] - d
William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564[1] - d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet național al Angliei și “Poet din Avon” (“Bard of Avon”) sau Lebăda de pe Avon, The Swan of Avon. Lucrările sale au supraviețuit, incluzând unele colaborări, alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, și alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a cărui deviză era "Totus mundus agit histrionem", reluată în “Cum vă place“ sub forma metaforei lumii ca scenă de teatru: "All the world's a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances". William Shakespeare s-a născut și a crescut în Stratford-upon-Avon. La vârsta de 18 ani, el s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, și gemenii Hamnet și Judith. Între anii 1585 și 1592, el a început o carieră de succes în Londra ca actor, scriitor și proprietarul unei părți a unei companii de jocuri numită “Oamenii Lordului Chamberlain” (The Lord Chamberlain's Men) , mai târziu știută ca “Oamenii Regelui” (King’s Men). Se pare că el s-a retras la Stratford în jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai târziu.

3 William Shakespeare a fost fiul lui John Shakespeare, un negustor de mânuși de succes și un membru al consiliului municipal, originar din Snitterfield, si al lui Mary Arden, fiica unui prosper fermier. El s-a născut în Stratford-upon-Avon și a fost botezat acolo la 26 aprilie Ziua sa de naștere adevărată rămâne neștiută, dar e observată legendar la 23 aprilie, Ziua Sfântului George (St. George's Day). Această dată poate fi urmarită înapoi în secolul 18 ca o greșeală a oamenilor de știință. El a fost al treilea copil din opt și fiul care a supraviețuit cel mai mult. Cu toate că nu există înregistrări de prezență pentru perioada în care a supraviețuit, cei mai mulți biografi sunt de acord că probabil Shakespeare a fost educat la Noua Școală King (King’s New School) în Stratford, o școală liber privilegiată în 1553, cam la sfert de milă de casa sa. Invatamantul liceal a variat calitativ pe durata erei Elizabetane, dar planul de învățământ a fost dictat de lege în întreaga Anglie, și școala ar fi asigurat o educație intensă în gramatica latină și în clasice. Nu se știe exact când a început Shakespeare să scrie, dar aluzile contemporare și recordurile de performanță arată că mai multe dintre piesele sale au fost pe scena de la Londra după El a fost suficient de bine cunoscut la Londra ca apoi să fie atacat de dramaturgul Robert Greene.

4 Rowe a fost primul biograf care nu a luat în considerare legenda că Shakespeare s-a retras la Stratford cu puțini ani înainte să moară, dar retragerea de la toata munca a fost neobișnuită la acel timp, iar Shakespeare a continuat sa viziteze Londra..In 1642, el a fost chemat ca martor la Curtea de Instanta privind acordul casatoriei fiicei lui Mountjoy, Mary. După , Shakespeare a scris puține piese de teatru și nici una nu îi sunt atribuite după Ultimele trei piese ale sale au fost colaborări, probabil cu John Fletcher, care i-a succedat ca dramaturg pentru "Oamenii regelui". Shakespeare a murit la 23 aprilie Susanna s-a căsătorit cu un medic, John Hall, în 1607, iar Judith s-a căsătorit cu Thomas Quiney, un podgorean, cu două luni înainte de moartea lui Shakespeare. Cei mai mulți dramaturgi din acea perioadă au colaborat cu alte persoane de aceeași eficacitate, și criticii sunt de acord că Shakespeare a făcut același lucru, cea mai mare parte în primii și ultimii ani din viața sa. Unele lucrări, cum ar fi Titus Andronicus și primele istorii, rămân controversate, în timp ce The Two Noble Kinsmen și Cardenio au foarte bună demonstrarea documentării contemporane. Primele piese au fost influențate de scrierile altor dramatiști Elizabetani, în special Thomas Kyd și Christopher Marlowe. Primele lucrări oficiale de Shakespeare sunt Richard III și cele trei părți din Henry VI, scrise la începutul anului 1590 în timpul unei mode pentru drama istorică.

5 Nu e clar pentru care companie a scris Shakespeare primele piese
Nu e clar pentru care companie a scris Shakespeare primele piese. Printre actorii care au lucrat pentru Shakespeare au fost Richard Burbage, William Kempe, Henry Condell și John Heminges Ca dramaturg, a scris câteva dintre cele mai puternice tragedii și numeroase comedii. De asemenea, a scris 154 de sonete și multe poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii lui Shakespeare de a depăși narațiunea și de a descrie cele mai intime și profunde aspecte ale naturii umane. Se crede că majoritatea operei a scris-o între 1585 și 1613, deși datele exacte și cronologia pieselor de teatru atribuite lui nu se cunosc cu precizie.

6 The End Trusca Gabriel - Petrut


Descărcați ppt "William Shakespeare."

Prezentări similare


Publicitate de la Google