Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

“Managementul deseurilor la nivel national

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "“Managementul deseurilor la nivel national"— Transcriere de prezentare:

1 Gestionarea deseurilor provenite din surse de lumina Raul POP, Director General
“Managementul deseurilor la nivel national - in conditii de eficienta si competivitate” Crowne Plaza, Bucuresti, 11 martie 2010

2 AGENDA: Repere generale Lacune legislative
III. Logistica si Operatiuni Recipiente de colectare Pachetul “Colt Verde” Transport si reciclare deseuri IV. Actiuni de marketing si comunicare Marea Debarasare Caravana “De azi, orasul tau este mai verde!” Omuletii Verzi® Materiale de informare

3 I. ASOCIATIA RECOLAMP - REPERE
Organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007 Membrii fondatori: General Electric, Narva, Osram şi Philips Scop: Preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de surse de lumina; colectarea si reciclarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente arse in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei Prevederi legale: HG 448/2005, Anexa 5 – surse de iluminat; OM 1225/2005; OM 1223/2005

4 Timbrul Verde (cost vizibil)
FINANTAREA PRIN TIMBRUL VERDE PRODUCATOR ORGANIZATIE COLECTIVA Timbrul Verde (cost vizibil) DISTRIBUITOR Costuri servicii COLECTOR CONSUMATOR RECICLATOR NOU CICLU DE PRODUCTIE

5 II. LACUNE LEGISLATIVE - TINTA NATIONALA
Romania are ca obiectiv asumat colectarea a 4 kg DEEE/ cap de locuitor. Nu exista defalcare de tinta pe categorii de DEEE-uri X kg? Z kg? Y kg? Nu exista o defalcare de tinta pe actori responsabili Primarii Asociatii colective Producatori Salubrizatori etc.

6 LACUNE LEGISLATIVE - PRODUCATORII NEAFILIATI
Producatorii neafiliati nu au tinte de colectare si reciclare, ei nu organizeaza nici un fel de infrastructura de colectare si, deci, nu isi asuma nici un fel de costuri. Deseurile generate de echipamentele acestora se regasesc – fara finantarea corespunzatoare – in canalele de colectare ale asociatiilor colective.

7 LACUNE LEGISLATIVE - PRODUCATORII AFILIATI
Producatorii afiliati pierd vanzari fiind concurati neloial de producatorii care nu-si asuma costurile gestionarii deseurilor si, deci, au un pret mai mic de vanzare a produsului. Asociatiile colective pierd venituri din Timbrul Verde, direct proportional cu scaderea vanzarilor producatorilor afiliati, fapt ce va determina in viitorul apropiat, incapacitatea financiara de a gestiona corespunzator deseurile existente pe piata.

8 LACUNE LEGISLATIVE - PRODUCATORI
Producatorii afiliati se retrag din asociatiile colective, intrucat nu exista parghii legale de a fi sanctionati, daca nu-si indeplinesc obligatiile de gestiune a deseurilor. In forma sa actuala, legislatia “invita” la fenomenul free-rider. Exista producatori neafiliati care aplica Timbrul Verde fara a avea nici un fel de justificare in costuri de gestionare a deseurilor, obtinand astfel profituri necuvenite.

9 LACUNE LEGISLATIVE - CAMPANIILE DE BUY-BACK
Unele organizatii colective au ales sa directioneze o parte din fondurile lor, provenite din Timbrul Verde, spre campanii de tip buy-back/eficienta energetica (prin care se ofera un discount la cumpararea de aparate noi, daca se preda cel vechi) care au determinat costuri uriase si au obisnuit populatia sa-si „vanda” deseurile, in loc sa le predea gratuit. Aceste campanii au o durata limitata si, la finalul fiecareia, nu mai apar deseuri pentru ca cetatenii prefera sa le pastreze pentru o eventuala campanie viitoare. In plus, este si o stimuare incorecta a vanzarii de aparate noi cu fonduri care ar trebui, conform legii, sa raman exclusiv in sistemul de gestiune a deseurilor.

10 LACUNE LEGISLATIVE - AUTORITATI
Primariile, care ar trebui sa colecteze aceste deseuri de la populatie prin centre de colectare municipale, nu-si asuma acest efort sau il realizeaza doar teoretic, pe hartie. La licitatiile publice sunt acceptati ofertanti care nu-si indeplinesc obligatiile de mediu si ofera, astfel, un pret mai mic de vanzare (– prin oferirea de produse ce nu contin Timbrul Verde), pret in baza caruia castiga aceste contracte.

11 LACUNE LEGISLATIVE - DEFINITII
Categoriile de deseuri electrice sunt definite necorespunzator si, de aceea, este dificila incadrarea acestora si aplicarea Timbrului Verde, desi ele se colecteaza, genereaza costuri pentru asociatii si au nevoie de finantare. Ex: Cat. 5a/ 5e

12 III. LOGISTICA SI OPERATIUNI
Categorii de public: Companii/ institutii de stat si private. Prin semnarea protocoalelor de colaborare, Recolamp amplaseaza gratuit containere speciale, acoperind in acelasi timp toata logistica din spatele operatiunii de colectare si reciclare. Persoane fizice. Amplasarea Colturilor Verzi in locatii de retail/ de trafic intens unde populatia poate aduce deseuri de surse de lumina precum si echipamente electrice si electronice de mici dimensiuni.

13 CE OFERA RECOLAMP COMPANIILOR/ INSTITUTIILOR
Recolamp pune gratuit la dispozitia acestora: Colt Verde – pentru a oferi serviciu de colectare selectiva vizitatorilor/ angajatilor institutiei Containere industriale (metalice sau de carton – costumizat in functie de nevoi si spatiu disponibil) in vederea colectarii selective a becurilor economice si tuburilor fluorescente; Golirea recipientelor si transportul; Consultanta tuturor detinatorilor de deseuri care ii vor solicita suportul; TelVerde – gratuit: se pot solicita containere de colectare, se poate notifica umplerea containerelor detinute in vederea solicitarii de ridicare a deseurilor colectate si inlocuirea recipientilor cu unii noi, se primi informatii referitoare la punctele si actiunile de colectare

14 PASII PARCURSI DE RECOLAMP IN RAPORT CU FIECARE LOCATIE DE COLECTARE
Recolamp contacteaza fiecare locatie oferind solutia pentru gestionarea deseurilor de surse de lumina Semnare protocol colaborare Recolamp – locatie (institutie privata/ stat) Recolamp informeaza colectorul partener si comanda amplasarea de containere agreate pentru colectarea surselor de lumina uzate Colectorul partener Recolamp amplaseaza containerele Locatia are la dispozitie TelVerde gratuit: , la care semnaleaza umplerea containerelor cu deseuri O data primita notificarea de umplere containere, Recolamp da comanda colectorului sa ridice deseurile Colectorul anunta locatia cand cu privire la ziua in care va ridica deseurile si opereaza efectiv intr-un termen pre-agreat cu Recolamp (indicator de performanta) Locatia continua sa utilizeze recipientul pana la reumplere.

15 AVANTAJELE PENTRU COMPANII/ INSTITUTII
Companiile/ institutiile isi respecta obligatiile de mediu de a nu abandona deseurile; Eficientizarea costurilor implicate de depozitarea si eliminarea deseurilor; Implicare responsabila, pozitionandu-se in randul mediului de business si al consumatorilor ca o companie implicata social si “verde”; Model pentru angajati/ vizitatori; Genereaza PR; Dezvoltarea unor programe de comunicare interna.

16 Peste 3600 locatii de colectare
- Februarie

17 Locatii de colectare B2B

18 Primaria Municipiului Bucuresti
BENEFICIARI COLT VERDE® Primaria Municipiului Bucuresti

19

20 www.coltverde.ro (cont.)

21 III. ACTIUNI DE MARKETING SI COMUNICARE
MAREA DEBARASARE: Incepand din octombrie 2008, in fiecare prima sambata a lunii se desfasuara la nivel national o campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Aceasta campanie a fost organizata alaturi de: Ministerul Mediului si Padurilor; Agentia Nationala pentru Protectia Mediului; Primariile din orase cu peste locuitori si din cele 6 sectoare al municipiului Bucuresti; Firme de salubritate; Alte doua organizatii colective: ECOTIC si ENVIRON.

22 OMULETII VERZI® Omuletii Verzi® se fac vizibili in mai toate orasele si amintesc mereu de importanta unui mediu curat si sanatos. “Apropie-te, fa o poza, lasa-te surprins de spontaneitatea noastra, dar nu te astepta sa iti vorbim despre importanta reciclarii! Au facut-o multi altii inainte si lumea tot nu e convinsa. Dar cu fiecare gest al nostru, te familiarizam intr-un mod prietenos, placut si de neuitat cu acest subiect!” OV –

23 PROMOVAREA ! “Boca de inferno” – primul videoclip ECO - SISTEM

24 “Umbrela Verde si Omuletii Verzi vin in orasul tau!”
CARAVANA 2009 “Umbrela Verde si Omuletii Verzi vin in orasul tau!” “Omuletii Verzi”- purtatorii mesajului: „Recicleaza! Acum ai cum!” Recolamp este unul dintre partenerii campaniei nationale „Umbrela Verde si Omuletii Verzi vin in orasul tau!- De acum orasul tau este mai verde!”. Realizata de Umbrela Verde in parteneriat cu Recolamp, ECO TIC, RoRec si Radio ZU, campania s-a desfasurat in orase din tara: (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Sibiu, Targu Mures, etc.)

25 …cateva dintre REALIZARILE RECOLAMP
160 tone deseuri colectate in 2008 peste 130 tone deseuri colectate in2009 Parteneriate incheiate cu: Ministerul Culturii, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Mediului, Ministerul Justitiei, etc. Training jurnalistii de mediu, in parteneriat cu CJI Euroconferinte regionale, in parteneriat cu autoritatile locale de mediu Partener oficial “Ora Pamantului”, un eveniment sub egida WWF Parteneriate ONG-uri, companii publice si private, autoritati.

26 Str. Mr. Ghe. Sontu 10-12, ap.7, sect.1 – 0114488, Bucuresti
TelVerde Asociatia Recolamp Str. Mr. Ghe. Sontu 10-12, ap.7, sect.1 – , Bucuresti tel. (021) ; fax. (021)


Descărcați ppt "“Managementul deseurilor la nivel national"

Prezentări similare


Publicitate de la Google