Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

FEMEIA DIN UMBRA 2017.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "FEMEIA DIN UMBRA 2017."— Transcriere de prezentare:

1 FEMEIA DIN UMBRA 2017

2 Se spune adesea ca in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie puternica. Dar se vorbeste si de femeia din umbra. Sa fie oare acelasi lucru? Poate da, poate nu. Ce s-ar potrivi mai bine povestii de viata dintre CAMILLE CLAUDEL si AUGUSTE RODIN? A fost ea femeia puternica din spatele unui barbat puternic sau a fost pur si simplu femeia din umbra? O poveste de iubire? O lupta inegala intre orgolii? O intamplare? Sau pur si simplu destinul unei femei puternice dar nu suficient de puternica, care s-a luptat pentru a iesi din umbra unui barbat, pana la epuizare totala.

3 A fost viata nedreapta cu Camille Claudel? Cum se vad astazi lucrurile?
Cunoscuta mai mult poate pentru relatia cu Auguste Rodin, abia dupa aproape un secol, Camille Claudel si-a castigat pozitia clara de sculptor de exceptie. Deschizatoare de drumuri in sculptura moderna de la sfarsitul secolului 19, inceputul secolului 20, Camille Claudel a avut de luptat cu prejudecatile de tot felul. Intr-o societate patriarhala, in care femeia putea avea cu totul alte preocupari, dar in nici un caz cele destinate barbatilor, Camille a spus NU si a dorit sa sculpteze. Deci sa patrunda intr-un domeniu consacrat barbatilor. La fel ca Properzia de’Rossi, prima femeie artist-sculptor din Renastere. Si la fel ca aceasta va reusi, dar cu ce sacrificii…..

4 A studiat la Academia Colarossi din Paris, printre putinele care acordau sanse si femeilor. Alfred Boucher a fost mentorul ei si tot el a staruit pe langa Auguste Rodin sa o sprijine in viitoarea cariera. Pentru Camille Claudel a fost inceputul sau o fi fost sfarsitul in evolutia ei ca artist? Ea avea in jur de 20 de ani, Rodin, in jur de 44 si era deja consacrat. Relatia ei amoroasa ajunsa atat de cunoscuta si atat de comentata din cauza compromisurilor acceptate si asumate de Camille Claudel, i-a ajutat in profesia ei sau nu? Se pare ca in timpul vietii mai rau i-a facut. Totusi, astazi Camille Claudel este ea, artista, si nu amanta lui Auguste Rodin. Camille Claudel (1864 – 1943)

5 Camille Claudel impreuna cu o prietena in atelierul lui Alfred Boucher, in 1880

6 Ce poate spune aceasta privire
Ce poate spune aceasta privire? O trecere dureroasa, o lupta si parca un abandon. Privirea de om la apus, macinata de neputinta, de sfarseala si renuntare la tot dupa aproape 30 de ani petrecuti intr-un spital de alienati mintali. Caci asta i s-a intamplat artistei Camille Claudel, cea care a realizat La valse ( ) si care ajunge, impotriva vointei ei, sa-si traiasca ultimii (si nu putini) ani intr-un spital de nebuni.

7

8 Abandonata de toata lumea, inclusiv de familie, Camille Claudel se stinge din viata fara sa-si fi dat seama ce amprenta a lasat cu adevarat asupra artei, si nu cea pe care au dorit multi sa i-o imprime. Devorata pur si simplu de iubirea patimasa pentru sculptura, dar mai ales pentru barbatul caruia i-a fost muza si amanta timp de opt ani, Camille Claudel a fost practic o victima. Cele aproape 90 de lucrari care au ramas in urma sa (artista si-a distrus o mare parte din lucrari inainte de a intra in azil) au pus-o la locul cuvenit, pentru care s-a luptat toata viata. Despartita de Rodin, in urma unui avort spontan, artista incepe sa se confrunte cu o depresie. Cu toate acestea, ea continua sa lucreze cu sculptorul inca o buna perioada de timp. Unii spun ca Rodin devenise chiar gelos pe talentul ei, iar Camille Claudel incepuse sa-si dea seama cat de talentata era.

9 A inceput sa-si prezinte lucrarile proprii si o perioada s-a bucurat de succes. Dar aceasta nu a tinut mult si inexplicabil (sau poate nu) lucrarile ei au intrat intr-un con de umbra, iar Claudel a inceput sa se lupte cu izolarea si saracia.

10 Prin 1905, boala incepe sa puna stapanire pe ea si crizele se intetesc
Prin 1905, boala incepe sa puna stapanire pe ea si crizele se intetesc. Isi distruge o parte din lucrari, dispare perioade lungi si incepe sa sustina ca Rodin ii fura ideile (poate nu era departe de adevar). Familia decide sa o interneze, desi nici artista, nici opinia publica nu au fost de acord. Si nici macar medicii! Dar soarta lui Camille Claudel era scrisa. Familia o izoleaza complet de lume. Traieste la azilul Montdevergues tot restul vietii, fara ca mama ei sa o fi vizitat vreodata. In 1943, Camille Claudel, degradata si mai mult din cauza foamei si restrictiilor de tot felul, moare si este aruncata intr-o groapa comuna din Montdevergues.

11 Azilul de alienati mintal din Montdevergues, unde a stat Camille Claudel intre 1913- 1943

12 Cu niste prietene in vremurile bune
Cu o prietena la azil

13 Camille Claudel (in centru) in balconul casei din Montparnasse, impreuna cu familia si Auguste Rodin

14 Monumentul artistei Camille Claudel din cimitirul localitatii Montdevergues

15 Dupa publicarea mai multor biografii, opinia publica incepe sa fie tot mai interesata de ceea ce reprezinta Camille Claudel pentru arta. Viata ei si mai ales pasiunea rascolitoare pentru Auguste Rodin au fost subiecte de literatura, balet, cinematografie. Auguste Rodin – Camillei Claudel cu boneta (1889)

16 Experienta traumatizanta traita de Camille Claudel in azilul din Montdevergues a fost redata cu mult dramatism in filmul <<Camille Claudel – 1915>> realizat in 2013, in regia lui Bruno Dumont, cu Juliette Binoche in rolul sculptoritei. Trei zile din viata lui Camille in care vedem o femeie redusa aproape la tacere, in care zace durerea, frustrarea, neputinta si disperarea, mascate sub o figura aparent absenta si, uneori, impacata cu ce i se intampla.

17 Secvente din film

18

19

20

21 In 2008, Muzeul Rodin din Paris organizeaza o retrospectiva Camille Claudel, expunand circa 80 de lucrari. Muzeul Rodin, inaugurat in 1919, la doi ani dupa moartea celebrului sculptor.

22 Multi au spus ca L’age mur ( ) este viata ei: o femeie cazuta in genunchi, implorand un barbat, desigur Auguste Rodin, care ii intoarce spatele si pleaca invaluit de o femeie in varsta, care pesemne era Rose Beuret, cealalta femeie din viata artistului. Altii sustin ca este trecerea alegorica de la tinerete la batranete, asa cum spune si titlul. Barbatul se indeparteaza de tinerete (fata ingenuncheata) si pleaca cu batranetea.

23

24

25

26

27

28 La Valse

29 Initial, cei doi erau complet goi
Initial, cei doi erau complet goi. Pentru a fi expusa i s-a solicitat astistei sa mascheze caracterul senzual al sculpturii, si ea accepta sa acopere partea de jos a corpului feminin. In 1893, Valsul a fost expusa si s-a bucurat de mare succes.

30

31

32

33

34 Sakountala (1905)

35

36

37

38

39 La Vague (1897)

40

41

42

43 Les causeuses (1897)

44

45

46

47 Bust Auguste Rodin (1892)

48

49 Persee et la Gorgone (1902) O scena mitologica sau o trimitere la propria experienta de viata?

50

51

52 Camille Claudel langa lucrarea sa

53

54 Clotho (1893)

55

56

57 La jeune fille a la gerbe (1890)

58

59

60

61 In luna martie 2017, dupa ani de amanari se deschide, printr-un parteneriat public-privat, la Nogent-sur-Seine, locul in care Camille Claudel s-a intalnit cu Alfred Boucher, un muzeu dedicat artistei.

62 Ne me quitte pas… L’implorante (1893 – 1905)

63 SFARSIT ANGI IMAGINI SI INFORMATII DE PE NET
MUZICA - Mireille Mathieu - Ne me quitte pas ANGI

64


Descărcați ppt "FEMEIA DIN UMBRA 2017."

Prezentări similare


Publicitate de la Google