Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

ITCS “ROSA LUXEMBURG” PROIECTUL CETĂȚENESC ”CONCITTADINI”

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "ITCS “ROSA LUXEMBURG” PROIECTUL CETĂȚENESC ”CONCITTADINI”"— Transcriere de prezentare:

1 ITCS “ROSA LUXEMBURG” PROIECTUL CETĂȚENESC ”CONCITTADINI”
JOCUL LEGALITĂȚII ȘI REZOLVĂRII CONFLICTELOR FĂRĂ VIOLENȚĂ o propunere educativă în sensul legalității democratice și spiritului cetățenesc activ CUM A LUAT NAȘTERE PROIECTUL? ”Partecipa-net” octombrie 2009 ”Concittadini” octombrie 2010 S.B.

2 ITCS “ROSA LUXEMBURG” Educarea în spiritul cetățenesc și în sensul legalității democratice O prioritate educativă și un punct de convergență al exigențelor, așteptărilor și finalităților, multiple și diferite Dezvoltarea unui spirit cetățenesc activ Însușirea valorilor democratice Educarea în sensul respectării drepturilor omului Participarea cetățenilor la viața politică și socială Însușirea metodelor neviolente pentru rezolvarea conflictelor S.B.

3 ITCS “ROSA LUXEMBURG” Educarea în spiritul cetățenesc și în sensul legalității democratice O cugetare asupra conceptului de legalitate aplicat în viața de zi cu zi, în mediul social și ca stare de fapt, atingând în acest fel anumite aspecte ale globalizării. Proiectul pleacă de la convingerea că școala trebuie să: răspundă ilegalității tot mai răspândite și să stabilească o strategie educativă de prevenire promoveze formarea cetățenilor începând din adolescență, deoarece la bază sunt modul de gândire și de a petrece timpul împreună; apoi, de la aceste premise, să se raporteze Statului și Instituțiilor sale, la nivel teritorial. Este așadar necesar să se creeze momente semnificative S.B.

4 Activități desfășurate
ITCS “ROSA LUXEMBURG” Activități desfășurate Capcanele internetului și tutelarea persoanelor influențabile Asociația Confconsumatori ITCS R. LUXEMBURG 2. Cugetare asupra răspunderii personale și colective, în raport cu principiile constituției Vizionarea filmului NIENTE PAURA (”Nu-ți fie frică”), Cinematograf ODEON 3. Cugetare asupra răspunderii personale și colective, în raport cu sistemele autoritare Vizionarea filmului L’UOMO CHE VERRA’ (”Omul ce va veni”), Cinematograf ODEON 4. Întâlnire cu martorul Varini Franco, cu participarea d.nei doctor Anna Maria Cancellieri, Comisar special - o reflectare asupra implicării cetățenilor Întâlnire - Zi memorială - Sala Polivalentă 5. Întâlnire cu Prof. A. Ceretti și Prof. L. Natali, docenți criminologi de la Università Bicocca din Milano. Clasele DL și BL de la ITC ROSA LUXEMBURG, în timpul Seminarului Vite Violente (”vieți violente”), au explorat tema violenței și cosmologia ei, atât prin povestiri culese din experiența de viață violentă a criminalilor, cât și prin frânturi de film. Întâlnire la Consiliul Județean, în Sala Consiliului S.B.

5 ITCS “ROSA LUXEMBURG” 6. Derularea unei perioade de reflectare care a început la data de 29 octombrie asupra unor teme ca violența - verbală și fizică - și percepția tinerilor cu privire la acest aspect. Întâlnire cu Maria Rosa Mondini de la Centrul Italian de Mediere și Formare a Medierii, din Bologna 7. Prezentarea filmului documentar UN SOLO ERRORE (”o singură greșeală”) – BOLOGNA 2 AUGUST 1980 Cugetare asupra participării și solidarității în cadrul procesului educativ asupra legalității democratice și spiritului cetățenesc activ / Asociația Paolo Pedrelli - Arhiva Istorică sindicală Asociația Pereira 8. Întâlniri cu judecătorii Tribunalului de minori pentru a reflecta asupra răspunderii personale și asupra unor aspecte de importanță majoră, în primul rând asupra fenomenelor de bulism. 9. Întâlniri cu Jandarmeria pentru a cugeta asupra importanței respectării regulilor și legalității (clasa a 9/a) S.B.

6 Aprofundarea tematicii legate de
ITCS “ROSA LUXEMBURG” Aprofundarea tematicii legate de nonviolență parCursul de mediere a conflictelor în mediul școlar și-a propus să obțină o soluție: • de “prevenție”: în sensul că s-a convenit să se intervină pentru a evita degenerarea conflictelor și a oferi un ajutor părților interesate în recuperarea relațiilor • de “completare”: în plus față de intervenția școlii, familiei sau educatorilor • de “promovare a formelor de responsabilitate față de celălalt”: având în vedere că medierea presupune participarea semnificativă a persoanelor • de “promovare a conceptului de justiție reparatoare” la școală: intervine asupra consecințelor și efectelor negative ale conflictelor, oferind o cale de comunicare care să dea posibilitatea de a ”repara” daunele și a acționa pozitiv și responsabil față de ceilalți. S.B.

7 Aprofundarea tematicii legate de
ITCS “ROSA LUXEMBURG” Aprofundarea tematicii legate de piața muncii Proces de cugetare cu participarea experților și reprezentanților Asociației Paolo Pedrelli - Arhiva Istorică sindicală și Asociația Pereira Prima întâlnire: ce prevede Constituția cu privire la muncă / de ce dreptul la muncă/ de ce sindicatele      (avocat specializat pe teme legate de muncă, Alberto Piccinini) - A doua întâlnire: Sistemul economic din regiunea Emilia-Romagna, cu precădere din Bologna, precum și piața de muncă      ( Cesare Melloni astăzi secretar CGIL E.R., până ieri Secretar general al C.d.L.M. din Bologna) - A treia întâlnire: Contractul Mirafiori și ”aferenții” săi (Elena Giustozzi de la Secretariatul FIOM) - A patra întâlnire: Tinerii și piața de muncă: noile forme de muncă și alte subiecte corelate (Gaia Stanzani de la NIDIL ) S.B.

8 ITCS “ROSA LUXEMBURG” metodologie
Metodele utilizate au fost: orientate spre participare impregnate de ascultarea empatică bazate pe metacomunicare S-a recurs la: înregistrări video fișe de muncă cugetări cu metoda ”circle time” S.B.

9 Proiectul cetățenesc ”Concittadini”
ITCS “ROSA LUXEMBURG” Proiectul cetățenesc ”Concittadini” Prospective viitoare Ne propunem să continuăm dezbaterile pe temele următoare: A fi cetățean conștient Justiția reparatoare Rezolvarea nonviolentă a conflictelor Disconfortul antrenat de ruperea unei relații Prevenția Pentru a contracara sărăcia -cuvântul în centrul dezbaterilor europene- cu justiția. Războiul și dezarmarea; Sărăcia înțeleasă ca lipsa instrumentelor, ca incapacitate de orientare a propriei vieți S.B.


Descărcați ppt "ITCS “ROSA LUXEMBURG” PROIECTUL CETĂȚENESC ”CONCITTADINI”"

Prezentări similare


Publicitate de la Google