Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

CARDURILE.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "CARDURILE."— Transcriere de prezentare:

1 CARDURILE

2 CRDURILE 1. SCURT ISTORIC AL APARIȚIEI ȘI EVOLUȚIEI CARDURILOR

3 Scurt istoric al apariției și evoluției cardurilor.
1. ✪ Cardul este un instrument de plată ce facilitează plățile electronice. Primul card a apărut în SUA, în anul Omului de afaceri Frank McNamara i-a venit ideea de a inventa un instrument de plată care sa înlocuiască banii în numerar dupa ce, într -o seară, si-a uitat portofelul acasă si nu si-a putut plăti consumația la un restaurant. ✪ Primul ATM (Automated Teller Machine) din lume a fost instalat în anul 1967 , în nordul Londrei. Scurt istoric al apariției și evoluției cardurilor.

4 ✪ Cardul reprezintă produsul financiar cu cea mai rapidă dezvoltare din istoria activității bancare. În s-a înregistrat, la nivel mondial, 433,1 miliarde de tranzacții electronice. ✪ Țările din Europa de Nord sunt cele mai avansate în demersul de renunțare la plata în numerar versus plata cu cardul. În Suedia, 4 din 5 plăți sunt efectuate cu cardul, în Norvegia 75% dintre cetățeni plătesc folosind cardul.

5 CRDURILE 1. 2. SCURT ISTORIC AL APARIȚIEI ȘI EVOLUȚIEI CARDURILOR
UTILIZAREA CARDULUI

6 2. Utilizarea cardului ✪ Cardurile, care pot fi de debit, de credit sau prepaid, ne ajută să dispunem oricând de banii pe care îi avem, fie că facem plata la un comerciant prin intermediul unui terminal POS (Point of Sale) sau online, dacă avem nevoie de cash/numerar suntem nevoiți să mergem la un bancomat.

7 CE MAI PUTEM FACE CU UN CARD?
- Avem posibilitatea să facem plăti la comercianți, inclusiv la cei online; - Putem plati ratele unui credit; - Putem retrage numerar; - Putem transfera bani către un alt card.

8 PRINCIPALELE ELEMENTE ALE UNUI CARD
-Numărul cardului (PAN) care are 16 cifre; -Data de expirare (evidențiată pe fața cardului); -PIN-ul; -Codul de securitate (CVC) având 3 cifre; -Parola 3D secure.

9 ✪ PIN-ul este, de regulă, un cod format din patru cifre, pe care doar titularul cardului ar trebui să-l cunoască. Este foarte important pentru securitatea tranzacțiilor ca acest cod sa nu fie dezvăluit altor persoane.

10 Ce este o schemă de plată?
✪ Concret, o schemă de plată asigură interoprobabilitatea unei plăți electronice, permițând schimbul de informații între deținătorul unui card, instituția emitentă a cardului, institutia acceptoare și comerciant. În ciuda percepției generale, schemele de plată nu sunt emitenti de carduri. Cardul reprezintă doar unul dintre instrumentele de plată.

11 Cele trei etape realizate prin intermediul schemei de plată :
✪ autorizare – în timpul autorizării, schema de plată transportă mesaje pentru a verifica identitatea deținătorului de card, autenticitatea cardului și disponibilitatea fondurilor; ✪ clarificare – în etapa de clarificare, schema de plată transmite date între părțile implicate pentru a se asigura că toate au informația necesară pentru a finaliza tranzacția ; ✪ reglare finală a conturilor – în timpul reglarii, schema de plată facilitează transferul fondurilor pentru a se asigura că părțile sunt plătite în mod corespunzător .

12 CRDURILE 1. SCURT ISTORIC AL APARIȚIEI ȘI EVOLUȚIEI CARDURILOR 2. UTILIZAREA CARDULUI 3. CARDURILE DIN ROMÂNIA 3.1.SCURT ISTORIC AL CARDURILOR REGLEMENTAREA CARDURILOR AVANTAJELE DIVERSERLOR TIPURI DE CARDURI

13 3. 3.1 CARDURILE ÎN ROMÂNIA Scurt istoric al cardurilor
✪ Primul card bancar emis în România a fost unul dedicat doar persoanelor juridice și a fost destinat exclusiv plăților în străinătate, în dolari americani. A fost lansat de Bancorex, în august 1995.Puteau benificia de el doar oamenii de afaceri care depuneau o garanție de de dolari. ✪ În cei peste 20 de ani de la lansarea primului card în România, țara noastră numără, în prezent, la aproape 19 milioane de locuitori, peste 18 milioane de carduri.

14 Reglementarea cardurilor
3.2 Reglementarea cardurilor Se are în vedere : ✪ plata bunurilor achiziționate și/sau serviciilor prestate de comercianții acceptați sau emitanti; ✪ retragerea sau depunerea de numerar de la terminale precum distribuitoarele de numerar și/sau contract să accepte instrumentul de plată electronică; ✪ transferurile de fonduri;

15 Principalele tipuri de card reglementate în România sunt:
✪ CARDUL DE DEBIT este cardul prin intermediul caruia utilizatorul dispune doar de disponibilitățile bănești proprii existente într-un cont deschis la emitent prin efectuare operatiunilor dorite. ✪ CARDUL DE DEBIT CU FACILITATE DE DESCOPERIT DE CONT este cardul prin intermediul caruia utilizatorul poate dispune, pentru efectuarea operațiunilor dorite, pe lângă disponibilitățile bănești proprii existente într-un cont deschis la emitent, și de o anumită sumă, respectiv o facilitate de descoperit de cont, în limita unui plafon predeterminat. ✪ CARDUL PREPAID încărcat cu sume de bani și care se poate folosi pentru plăti electronice. Acest card nu permite efectuarea de retrageri de la ATM. Un astfel de exemplu este cardul de masă electronic.

16 Avantajele diverselor tipuri de carduri
3.3 Avantajele diverselor tipuri de carduri Principala diferența dintre un card de debit și un card de credit este dată de sursa banilor. ✪ Pe cardul de debit, fondurile sunt ale deținătorului, fie ca vorbim despre bani din salariu alocație, pensie sau alte beneficii sociale. Se numește “de debit” pentru că retragerile de numerar sau plata cumpărăturilor se fac prin debitarea directă a contului bancar al posesorului de card.

17 CRDURILE 1. SCURT ISTORIC AL APARIȚIEI ȘI EVOLUȚIEI CARDURILOR 2. UTILIZAREA CARDULUI 3. CARDURILE DIN ROMÂNIA 3.1.SCURT ISTORIC AL CARDURILOR REGLEMENTAREA CARDURILOR AVANTAJELE DIVERSERLOR TIPURI DE CARDURI 4. ELIBERAREA UNUI CARD DE CATRE O BANCĂ DIN ROMÂNIA

18 ELIBERAREA UNUI CARD DE CĂTRE O BANCA DIN ROMÂNIA
4. ELIBERAREA UNUI CARD DE CĂTRE O BANCA DIN ROMÂNIA ★ Cu un extrans de cont putem afla: ★ Suma disponibilă în cont la începutul lunii; ★ Sumele utilizate din cont pe cursul lunii; ★ Sumele încasate în cursul lunii; ★ Suma disponibila în cont la sfârșitul lunii;

19 Pentru a obține un card trebuie să se respecte următoarelr etape:
Fie mergem la banca și deschidem un cont curent cu card atașat, fie, în funcție de instituția de credit la care apelăm, putem face solicitarea de deschidere a unui cont bancar online, pe site-ul bancii respective. Trebuie să prezentăm actul de identitate și să completăm o serie de date personale. Indiferent de ce metodă de deschidere a unui cont bancar alegem, primim codul PIN. Pentru a intra in posesia acestuia, trebuie să prezentăm actul de identitate . Pentru eliberarea extrasului de cont, trebuie să facem o cerere în acest sens.

20 CRDURILE 1. SCURT ISTORIC AL APARIȚIEI ȘI EVOLUȚIEI CARDURILOR 2. UTILIZAREA CARDULUI 3. CARDURILE DIN ROMÂNIA 3.1.SCURT ISTORIC AL CARDURILOR REGLEMENTAREA CARDURILOR AVANTAJELE DIVERSERLOR TIPURI DE CARDURI 4. ELIBERAREA UNUI CARD DE CATRE O BANCĂ DIN ROMÂNIA 5. ALEGEREA CARDULUI DE CREDIT CEL MAI POTRIVIT

21 Alegerea cardului de credit cel mai potrivit
5. Alegerea cardului de credit cel mai potrivit Cum folosim corect un card de credit? -Plătim integral creditul; -Plătim datoria într-un număr de rate prestabilit; -Plătim lunar o sumă minimă ;

22 AVANTAJELE UNUI CARD DE CREDIT
✓Putem face cumpărături în orice moment; ✓Evităm să avem asupra noastră bani în numerar; ✓Putem pastra o evidență clară a cheltuilelilor; ✓Nu plătim dobânda dacă restituim banii în perioada de grație ; ✓Plățile se realizează dintr-un singur cont; ✓Companiile de cash-back (din fiecare sumă pe care o plătim , ni se returnează un procent);

23 DEZAVANTAJELE UNUI CARD DE CREDIT
✗Putem risca să cumpărăm mai mult decât putem returna; ✗Dacă nu ne supravegem atent cheltuilelile lunare, riscăm să avem dificultăți financiare . ✗Putem plăti dobânzi în cazul în care nu returnam banii în perioada de grație (5o zile) ✗Nu retragi bani de la bancomat cu cardul de credit, fiindcă pierzi de 4 ori (nu ai perioadă de graţie şi nici rate fără dobândă, plateşti comision la retragerea de numerar şi dobândă pentru sumele folosite pe credit este mai mare decât dacă plăteşti cu cardul direct la comerciant).

24 CRDURILE 1. SCURT ISTORIC AL APARIȚIEI ȘI EVOLUȚIEI CARDURILOR 2. UTILIZAREA CARDULUI 3. CARDURILE DIN ROMÂNIA 3.1.SCURT ISTORIC AL CARDURILOR REGLEMENTAREA CARDURILOR AVANTAJELE DIVERSERLOR TIPURI DE CARDURI 4. ELIBERAREA UNUI CARD DE CATRE O BANCĂ DIN ROMÂNIA 5. ALEGEREA CARDULUI DE CREDIT CEL MAI POTRIVIT 6. CARDURILE FOLOSITE DE COPII

25 Cardurile folosite de copii
6. Cardurile folosite de copii ✪ În România trebuie să ai 14 ani împliniți ca banca să-ți poată elibera un card pe numele tău. Ca să poți intra în posesia unui card, trebuie să te duci la bancă, să ai la tine cartea de identitate și să fii însoțit de unul dintre părinți . ✪ Ce poți face cu un card? O mulțime de lucruri:să mergi la un film cu prietenii, să iesi cu ei la un suc, la mall, în sala de jocuri etc.Ai grija însă câți bani cheltuiești pentru că riști să-ți consumi integral bugetul fără să-ți dai seama.

26 ✪ Poți depozita banii de alocație .
Decât sa-ti ții economiile în pușculiță, vei descoperi ca e mai rentabil sa le depui într-un cont deschis de părinți la o bancă. La acel cont poate fi atașat un card, ca să nu fii nevoit să mergi la casierie însoțit de părinți ori de câte ori vrei sa depui sau să scoți bani. Dar poate cel mai important avantaj al folosirii unui card este ca vei avea mereu la dispoziție o lista de tranzacții, un mini-extras de cont, cu ajutorul caruia vei putea ști mereu câți bani ai economisit, câți bani ai cheltuit, când și pe ce anume.

27 CRDURILE 1. SCURT ISTORIC AL APARIȚIEI ȘI EVOLUȚIEI CARDURILOR 2. UTILIZAREA CARDULUI 3. CARDURILE DIN ROMÂNIA 3.1.SCURT ISTORIC AL CARDURILOR REGLEMENTAREA CARDURILOR AVANTAJELE DIVERSERLOR TIPURI DE CARDURI 4. ELIBERAREA UNUI CARD DE CATRE O BANCĂ DIN ROMÂNIA 5. ALEGEREA CARDULUI DE CREDIT CEL MAI POTRIVIT 6. CARDURILE FOLOSITE DE COPII 7. SUGESTII PRACTICE

28 CATEVA SFATURI PENTRU POSESORII DE CARD
➤ Să se semneze pe spatele cardului; ➤ Să distrugă plicul cu codul PIN primit odată cu cardul; ➤ Să nu dezvăluie nimănui codul PIN; ➤ Să nu dezvăluie nimănui informațiile confidențiale tipărite pe card; ➤ Să nu scrie niciodată PIN-ul pe card; ➤ Să apeleze de urgență banca și la 112 în cazul în care constată tranzacții suspecte; ➤ Să nu efectueze tranzacții online care nu au serviciul 3D secure;

29 Aveți foarte mare grijă să nu vi se fure cardul de credit.
Dumneavoastră depindeți de card, și el la rândul lui , depinde de dumneavoastră

30 Informații preluate din:”Educatie financiară ”-Ligia Georgescu-GOLOSOIU , GLOBO


Descărcați ppt "CARDURILE."

Prezentări similare


Publicitate de la Google