Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Omul deplin al culturii române MIHAI EMINESCU.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Omul deplin al culturii române MIHAI EMINESCU."— Transcriere de prezentare:

1

2

3 Omul deplin al culturii române MIHAI EMINESCU

4 15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale
  Ziua de 15 ianuarie, a fost aleasa ca Zi a Culturii Nationale Ea reprezinta data nasterii poetului national al romanilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul si ganditorul, Mihai Eminescu ( ). Ziua Culturii Naționale reprezinta  nu numai o zi in care celebram ''Luceafarul'' poeziei romanesti, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, în genere, a esentei romanismului din sufletul oricaruia dintre noi.

5 „Această zi dedicată Culturii Naţionale omagiază personalitatea remarcabilă a poetului Mihai Eminescu, prin a cărui întreagă creaţie limbă şi cultură română au dobândit un loc de cinste în Europa şi în lume. 

6 Omagierea „Luceafărului Poeziei Românești”
pentru a ne reaminti si a ne inspira din puterea creativa, taria și romanismul celui mai marcant reprezentant al valorilor culturale si civilizationale romane.

7 Eminescu, ''poetul nepereche a cărui operă învinge timpul''
  De ce a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Naționale? Poate pentru că ''El e cel care a spus că teiul e sfânt. El e cel al cărui nume nu se cade să fie luat în deșert. (...) El e cel care oricâte desnădejdi ne-ar încerca ne dă temeiuri ca totuși să nu desnădăjduim'' (Geo Bogza)

8 Poate pentru că reprezintă ''omul deplin al culturii românești'' (Constantin Noica).
Poate că niciodată nu e prea mult să-l recitim pe poetul, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu.

9 Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul ''Junimii'', spunea despre marele poet:
''Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești.''

10 Pentru a fi onești și autentici, când vorbim despre Eminescu, trebuie mai întâi să-l recitim. (...) Un student român la Viena și Berlin, care știa germana și franceza, voia să absoarbă istoria religiilor, astronomie, filosofie, fizică, etnopsihologie, geopolitică, să facă simultan metafizică și gazetărie angajată. Un suflet romantic dedat armoniei universale. Ce lecție mai sublimă și mai tristă, totodată, de românitate se poate închipui?'', spunea criticul literar Dan C. Mihăilescu, într-un portret inedit făcut lui Eminescu. 

11 Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel.

12 Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel.

13 A fost activ în societatea Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul
A fost activ în societatea Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902.

14 A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române. 

15

16 În cartea dedicată vieții lui Mihai Eminescu, George Călinescu a scris: ''Astfel se stinse cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale''.

17 Primul care a intuit marele efect modelator al creației eminesciene a fost Titu Maiorescu: ''Eminescu a făcut ca toată poezia acestui secol să evolueze sub auspiciile geniului său, iar forma înfăptuită de el a limbii naționale să devină punctul de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioară a veșmântului și cugetării românești''.

18 Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că ''fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci" (Tudor Vianu).

19 ''A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă
''A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă ... Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere tăcerea. Numai graiul coardelor ar putea să povestească pe harpă și să legene, din depărtare, delicata lui singuratecă slavă'' (Tudor Arghezi).

20 Vorbind despre Eminescu, vorbim implicit despre performanţele spiritualităţii româneşti

21

22 România are un potenţial cultural extraordinar; este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile

23

24 În ce constă cultura națională?

25 Cultura nationala consta in pastrarea, dezvoltarea si cultivarea istoriei si a limbii, ca trasaturi specifice ale existentei unei natiuni. Colectivitatile nationale au drept caracteristica principala opera lor: limbajul, miturile, religia, istoria, arta si stiinta. Natiunile urmaresc sa-si extinda frontierele pana la limita acoperita de cultura lor, iar patriotismul este strans legat de cunoasterea si imbogatirea culturii nationale.

26 Cultura nationala este reprezentarea unor imagini si simboluri nationale, care oscileaza intre schimbare si inertie istorica.

27  Cuvantul-simbol este incarcat de mesaje profunde pentru sensibilitatea publica

28 Simbolurile sunt o componenta de baza a colectivitatii nationale
Simbolurile sunt o componenta de baza a colectivitatii nationale. Costumele nationale, arhitectura locuintelor sau configuratia asezarilor sunt trasaturi definitorii ale identitatii nationale. Portul national este pretutindeni un simbol national, folosind ca model piese din portul taranesc.

29 Ionel Teodoreanu 6 ianuarie 1897, Iași- 3 februarie 1954, București
 Romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței.

30 IONEL TEODOREANU 120 de ani de la nastere

31 Ionel Teodoreanu s-a născut în Iași la ianuarie 1897, în casa părinților săi de pe strada Ștefan cel Mare. Era cel de-al doilea fiu al avocatului Osvald Teodoreanu și al Sofiei Musicescu Teodoreanu, profesoară de pian la conservator.

32 I-a avut ca frați pe Alexandru O
I-a avut ca frați pe Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel) și Laurențiu Teodoreanu (Puiu), fratele mai mic, mort pe frontul francez în 1918.

33 Scoala primara la Bucuresti (studiaza doi ani lb
Scoala primara la Bucuresti (studiaza doi ani lb. germana) si Iasi ( ). Urmeaza Liceul Internat, apoi Liceul National din Iasi ( ). In clasele mai mari i-a avut colegi pe Mihai Ralea, Demostene Botez, D. I. Suchianu si Mihai Sevastos. Prof. de limba romana i-a fost Calistrat Hogas, poreclit Mos Surtuc.

34 Intre 1916 si 1917 e mobilizat la o unitate militara din Botosani (momentul e consemnat in Bal mascat). In 1919, sustine examenele pentru trei ani de studii si obtine diploma de licentiat al Facultatii de Drept a Univ. din Iasi. Profeseaza avocatura la Iasi. Director al Teatrului National din Iasi ( ). Debuteaza in revista “Insemnari literare” (1919)  a lui Mihail Sadoveanu şi a lui George Topârceanu, cu schita Bunicii. 

35 In aceeasi revista publica seria de poeme in proza intitulate “Jucarii pentru Lily”. Colaboreaza la Viata Romaneasca, Rampa. Adevarul literar si artistic, Gandirea, Universul literar. Romania literara, Revista Fundatiilor Regale, Viata, Flacara

36 În 1923 apare volumul de nuvele “Uliţa copilăriei”
 În 1923 apare volumul de nuvele “Uliţa copilăriei”. Cel mai mare succes l-a avut cu romanul masiv “La Medeleni”, trilogie compusă din volumele “Hotarul nestatornic”, “Drumuri” şi “Între vânturi”, publicată în perioada în revista ”Viaţa Românească”. 

37 Lorelei, 1925 Turnul Milenei, 1928; Bal mascat, 1929; Fata din Zlataust, 1931; Craciunul de la Silvestri, 1934; Arca lui Noe1936; Secretul Anei Florentin, 1937; Fundacul Varlaamului, 1938; Pravale-Baba, 1939; Hai-Diridam, 1945; La portile noptii, 1946;. Volumele de memorialistica si povestiri: In casa bunicilor (1938), Intoarcere in timp (1941) si Masa umbrelor (1946).

38 Format la cercul "Vietii Romanesti", in preajma fascinantei personalitati a lui Garabet Ibraileanu  a ramas cel mai fermecator reprezentant al trecutei generatii

39 IONEL TEODOREANU ramane "poetul adolescentei", formula restrictiva prin care se defineste, mai degraba, omul cu temperamentul lui decat opera inegala, dar originala prin semnele ascunse ale aventurii scriitorului in propriul lui necunoscut.

40 Stilist remarcabil, Ionel Teodoreanu este fericitul care aude respiraţia profundă şi gravă a pământului, trăieşte cu patimă mişcările anotimpurilor şi îşi simte sufletul "luminos şi viu ca un curcubeu purtat de ploi". Trăirile sale acute şi-au găsit formă, întruchipare în cuvinte.

41 Comentariile critice ale vremii au balansat între entuziasm şi reticenţe.
Dar cărţile lui Ionel Teodoreanu s-au bucurat de o mare popularitate. Indiferente la rezervele unor confraţi literari, generaţii succesive au nutrit faţă de autorul "Medelenilor" o dragoste la fel de sinceră. Radu Tudoran credea că "literatura lui Ionel Teodoreanu a fost o revoluţie"

42 Ionel Teodoreanu are capacitatea de a vedea ceea ce unei priviri grăbite să perceapă suprafaţa lucrurilor îi scapă. Vede, de exemplu, în fuga unei şopârle "un trăsnet scurt, zvâcnit din sevă, mistuit de ierburi şi sfărâmat în salturi de lăcustă". În acelaşi timp, autorul are înzestrarea de a deştepta în cititori emoţii uitate, sensibilităţi latente, crâmpeie de viaţă vibrante, asocieri nebănuite. 

43 Într-o poveste ţesută din vis şi basm, medelenismul este un concept concretizat printr-un fel de a fi, o stare de spirit. O lume construită din romantism, linişte, tihnă şi speranţă.

44 Romanul conţine accente elegiace, generate de nostalgie şi de certitudinea că atât copilăria, cât şi adolescenţa sunt daruri irecuperabile. Dar scriindu-le, aşezându-le între coperte, Ionel Teodoreanu aşază copilăria şi adolescenţa sub zodia eternităţii.  

45 Ionel Teodoreanu, prozatorul-poet al copilăriei şi adolescenţei

46 Ne dorim ca Ziua Culturii Nationale și marcarea nasterii lui Mihai Eminescu sa reprezinte un moment special al reunirii romanilor din Liban in jurul valorilor nationale, un prilej de mandrie ca suntem romani si de bucurie ca suntem, din nou, impreuna.


Descărcați ppt "Omul deplin al culturii române MIHAI EMINESCU."

Prezentări similare


Publicitate de la Google