Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALă CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA în ARIA ASISTENței SOCIALE.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALă CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA în ARIA ASISTENței SOCIALE."— Transcriere de prezentare:

1 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALă CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA în ARIA ASISTENței SOCIALE COMISAR SEF DE PENITENCIARE ANTOANELA-CRISTINA TEOROC PENITENCIAR BUCUREȘTI-JILAVA 06 MAI 2019, BUCUREȘTI

2 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE Programul de pregătire pentru liberare – evaluări sociale, educaționale, psihologice individuale si consiliere de grup în anul incluși; în anul 2018 – 1131 incluși; în anul 2019 – 326 incluși; – 213 contracte GRADO încheiate; Dificultăți post-detenție: - întreruperea procesului de școlarizare (nu există stimulente pentru continuare); - nu se angajează în domeniul în care s-au pregătit (calificarea profesională din detenție devine aproape inutilă); - nu au suport moral si financiar pentru calificare profesională sau reconversie; - li se pare mult prea dificil să apeleze la stat pentru sprijin în găsirea unei locuințe; - obținerea de împrumuturi este considerată ca fiind imposibilă; - nu au domiciliu/sume necesare pentru eliberarea unei cărți de identitate; - nu au documente necesare pentru continuarea studiilor; - birocrația foarte mare îi descurajează si nu beneficiază de asistența specializată; - nu au posibilități financiare pentru a se întreține imediat după liberare.

3 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE Echipa multidisciplinară 1. Educatori an școlar – 130 deținuți înscriși si 64 promovați; an școlar – 98 deținuți și 1 student la Facultatea de Drept; – 3 cursuri de calificare profesională cu 31 deținuți; – 5 burse ale locurilor de muncă (în comunitate) cu 90 deținuți.

4 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE 2. Asistent social Consilieri sociale – în 2017 – 127; - în 2018 – 228; - în 2019 – 22. Programe - “Pași spre familia de acasă” – ONG Stânca Veacurilor - în 2016 – 16 deținuți; - în 2019 – 22 deținuți. - “O zi cu tata” – Asociația Bărbaților Creștini – 25 deținuți.

5 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE Ateliere cu familia – în 2017 – 18 (3 în comunitate) cu 167 deținuți; - în 2018 – 13 (2 în comunitate) cu 162 deținuți; - în 2019 – 5 (1 în comunitate) cu 47 deținuți. Burse școlare pentru copiii deținuților – Asociația SVASTA La teatru cu familia – în 2019 – o ieșire cu 8 deținuți în regim deschis, fără supraveghere. 1 Iunie 2018 – 74 deținuți cu 112 copii.

6 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE 3. Psiholog Programe: a) Terapia asistată de animale; b) Terapia sistemică de familie; c) Comunitatea terapeutică; d) Secția Respect. a) TAA – obiectiv general – reducerea riscului de recidivă în comportamentul infracțional/adictiv; - obiective specifice – îmbunătățirea capacității de a fi responsabil, a calităților empatice, comunicării interpersonale; - dezvoltarea compasiunii si dobândirii unui comportament de respect față de mediul înconjurător.

7 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE Din anul 2016 până în prezent, în TAA au participat aproximativ 60 deținuți foști consumatori de droguri, nevizitați sau cu probleme psihice; - este susținut de 2 psihologi; - se desfășoară în adăpostul de câini al unității; - parteneri: Clinica Vet Pet Stuff si ONG Big Hearts; - ultimul rezultat căutat: adopția! b) Terapia sistemică de familie – scopul este de a identifica particularitățile proceselor psihologice care se află la baza conflictelor interpersonale si intrapersonale, pentru a îmbunătăți relațiile de familie dar si pentru a creste si dezvolta eficiența unei funcționări optime în cadrul societății; - se desfășoară de către un psiholog terapeut în programul de comunitate terapeutică.

8 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE c) Programul de comunitate terapeutică – obiectiv general: reintegrarea fostului consumator de droguri în comunitate; - tratament nemedicamentos; - principalele elemente ale programului: mediul si relațiile sociale; - componentele majore ale programului: structura programului (piramidală), monitorizarea zilnică (echipă exclusivă), comunicarea (puțină intimitate) si regimul zilnic (activități si sarcini planificate); - s-a deschis în 18 aprilie 2011, au fost incluși 368 rezidenți; - s-a triplat numărul recompenselor, s-a dublat numărul participărilor la programe de reintegrare socială si a vizitelor intime iar vizitele au crescut cu 26% si convorbirile telefonice cu 48%.

9 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE d) Secția Respect – propunere de program psihologic rezidențial; - se află în pilotare din anul 2018; - obiectiv general – menținerea echilibrului comportamental al deținuților prin reconfigurarea percepției asupra semenilor si transmiterea valorilor morale si a informațiilor de cultură generală către ceilalți; - accentul este plasat pe învățarea si exersarea comportamentului prosocial, deținuții învățând noi strategii de a-si valoriza potențialul existent si de a-si dezvolta noi resurse adaptative; - intenție de viitor: extinderea programului pe fiecare secție de deținere! - au participat 18 deținuți din regimul deschis, în prezent sunt incluși 10 participanți.

10 Ce avem de făcut în Penitenciarul București-Jilava în anul 2019?
PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE Ce avem de făcut în Penitenciarul București-Jilava în anul 2019? - specializarea a încă cel puțin 2 psihologi in terapie sistemică de familie; - elaborarea unui program original de asistență socială; amenajarea unui autobuz în loc de vizite si joacă pentru copii; organizarea de festivități: Festivalul pentru copii – ediția a II-a si serbare de Craciun. continuarea acțiunilor de sprijin pentru familiile sărace ale deținuților.

11 PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENTEI SOCIALE Ce am învățat de la partenerii noștri din Elveția? - utilitatea si eficiența susținerii ședințelor de terapie în echipa de 2 - terapeut si coterapeut; - includerea tuturor agresorilor sexuali in programul specific (înainte de alte programe si activități lucrative); - consiliere psihologică specifică pentru agresorii sexuali înainte de liberare. Propuneri de preluare model elvețian - sprijin postdetenție – Casa de reinserție socială din Geneva – pentru GRADO; - manager de caz care urmăreste evoluția persoanei în detenție si după liberare – pentru Strategia națională de reintegrare socială a deținuților.

12 Vă mulțumesc! Cristina Teoroc cristina.teoroc@anp.gov.ro
PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALA CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA IN ARIA ASISTENței SOCIALE Vă mulțumesc! Cristina Teoroc


Descărcați ppt "PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALă CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA în ARIA ASISTENței SOCIALE."

Prezentări similare


Publicitate de la Google