Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Particip, deci exist!.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Particip, deci exist!."— Transcriere de prezentare:

1 Particip, deci exist!

2 Curs formare cetateni activi

3 Cine sunt facilitatorii vostri
……….. Fundatia Progress …. Biblioteca Judeteana …

4 Obiectivele noastre Sa motivam si sa inspiram
Sa permitem competentelor si increderii fiecarui participant sa completeze continutul acestui curs Sa ascultam, sa invatam si sa avem succes

5 Prezentare generala Ziua 1 – Identitate si cultura.
Ziua 2 – Dialog si decizii participative. Lucrul in comunitate si actiunea sociala

6 Abordarea noastra Participativa Invatare facilitata Interactiva
Flexibila Non-formala

7 Vom gati ceva îimpreuna
Vom avea nevoie de o reteta Ingrediente proaspete Un loc in care sa gatim Cooperare Vom gusta din cand in cand Creativitate Rabdare Cineva va manca ce am gatit!

8 Vom gati ceva îimpreuna
Vom avea nevoie de o reteta Ingrediente proaspete Un loc in care sa gatim Cooperare Vom gusta din cand in cand Creativitate Rabdare Cineva va manca ce am gatit!

9 Ziua 1

10 Cunoasterea participantilor
6 intrebari – 6 Minute Daca ti-as da un milion de euro, ce ai face cu ei? Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodata? Ce anume din ceea ce porti spune cel mai mult despre tine? Ce este un cetatean activ? Cine te-a influentat cel mai mult? Daca as veni la tine la cina, ce ai gati pentru mine si de ce?

11 Profil de retea sociala
Cine sunt eu – nume, prenume Portretul meu Locul meu de munca/activitatea mea Hobby-uri Cine/ce m-a influentat cel mai mult Realizarile mele

12 Zidul construit din contributiile noastre
1. Fundatia Pe cine cunoastem – persoane/grupuri-resursa Ce stim sa facem – domenii de expertiza Ce putem sa facem (in plus) – domenii in care suntem dispusi sa actionam, chiar daca inca nu avem competente 2. Peretele Asteptari de la curs 3. Parapetul Aspiratii dupa curs !!! Liantul: ATITUDINEA/ABORDAREA

13 Cum putem cladi un zid Abordarea noastra Atitudinea noastra
Regulile noastre de angajament

14 Explorarea orizontului
Viziunea noastra comuna Provocari/obstacole ce ne stau in cale Povesti de succes Impartasirea orizontului nostru

15 Viziunea se construieste prin:
Misiune - ”stea calauzitoare” Un obiectiv abstract care exprima un ideal. Ford: “Fa automobilul accesibil tuturor.” Nike: “Doboara competitia (Adidas).” Disney: “Fa oamenii fericiti.” Obiective pe termen lung – ”insule pe care le poti vedea doar cu binoclul” Obiective palpabile, concrete, ambitioase si care au ca timp limita de la 1 la 30 de ani. Valorile de baza - ”10 porunci” , “compas moral” Lucrurile cele mai importante pentru fiecare dintre noi (si, extrapoland, pentru grup). Valorile trebuie sa ni le descoperim, sa le organizam în ordinea importantei si, mai important, sa traim în concordanta cu ele. O descriere vie Folosim cuvinte pentru a transmite imagini cat mai vii. Ne inspiram si inspiram prin povesti, imagini, metafore. Construim o imagine pe care o putem purta în mintea ta tot timpul.

16 Presupunerile noastre culturale
Cine suntem In ce consta identitatea noastra Care este cultura noastra Lentilele prin care vedem lumea Cum ne vad altii pe noi Zona de contact Semne de identitate

17 Presupunerile noastre culturale
Mostenite Dobandite Auto-educate Ce presupuneri ne impiedica sa fim cetateni activi? Ce presupuneri ne ajuta sa fim cetateni activi?

18 Oportunitati de angajare civica
Exemple de initiative civice Care a fost problema? Cine a reactionat pentru rezolvarea problemei? Cum a/au reactionat? Care a fost solutia gasita? Cum a sprijinit comunitatea aceasta actiune? Care a fost efectul?

19 Imaginea unui cetatean activ
Crearea unei imagini pe flipchart Ce caracteristici ai sublinia? Prezinta imaginea ta unui partener Turul galeriei si comentarii despre imaginile noastre

20 Ziua 2

21 Drumul de la informare la dialog inclusiv
Oferirea de informatii Consultare Negociere Decizii participative

22 Calea catre decizii participative în comunitati
Pe drum exista obstacole si pietre Ne pot ataca banditii Dealurile, copacii, raurile si norii din peisajul nostru pot fi atat obstacole, cat si repere Drumul merge mai departe – cu ajutorul planificarii si al eforturilor Daca vrei sa mergi repede, calatoreste singur. Daca vrei sa ajungi departe, mergi impreuna cu altcineva Putem întalni si alti drumeti. Chiar daca avem puncte de plecare si obiective diferite, ceva tot putem invata din calatoria lor Avem locuri în care ne putem odihni si reflecta

23 Cercul politic (en. Policy circle)
Problema Dezbatere Decizie Implementare Reactii

24 Cercul politic (en. Policy circle)
Problema: Pentru a deveni un subiect de lucru, o problema trebuie sa ajunga pe agenda publica. Problemele nu exista ca atare, ele trebuie sa fie definite si acceptate. Dezbatere & decizie: Dezbaterea are loc in anumite conditii. De asemenea, o problema prezinta interes pentru o dezbatere in masura in care aceasta reflecta temele in discutie de la niveluri superioare. Important de determinat in avans: cine participa la dezbatere? Cine decide ce? De observat si evaluat: cine a participat efectiv? Ce interese au fost in joc? Ce a trebuit sa fie negociat? S-a ajuns la un compromis?

25 Cercul politic (en. Policy circle)
Implementare: Cum este implementata/va fi implementata decizia? Apar obstacole sau conflicte? Corespunde implementarea intentiilor factorilor de decizie? Reactii Cum este resimtita implementarea? Ale cui interese sunt afectate – in mod favorabil sau nefavorabil? Exista reactii din partea unor grupuri organizate? Sprijina sau se opun deciziei? Problema – iar: In definitive, a fost rezolvata problema? A avut efecte neplanificate sau nedorite? A aparut o noua problema?

26 Ar trebui sa ma implic? Exercitiu: Intr-o tara in curs de (re)facere…
Cetățean 1: “De unde vin eu, nimănui nu-i pasă ce fac cei ce ne conduc. Am fost mereu prea ocupați să ne ducem traiul. Foarte probabil nici aici nu ma voi interesa de aceste lucruri” Cetățean 2: “Lumea e a lor, a conducătorilor. Au propriile jocuri și propriile reguli. Și le fac atât de complicate încât, uneori, consumăm atâta energie să-i înțelegem că nici nu mai merită efortul unei încercări” Cetățean 3: “La noi am încercat să ne implicăm. însă cei ce dețineau puterea s-au simțit amenințati de noi și ne-au amenințat la rândul lor. Astfel că am renunțat.” Cetățean 4: “La noi în țară, cei pe care i-am ales ne-au promis lucruri mari. Odata ajunși la putere, nu au realizat nimic, dimpotrivă, au folosit puterea pentru a deveni mai bogați. Toți liderii sunt corupți”

27 Ar trebui sa ma implic? Sunteti de acord sau nu cu afirmatiile celor 4 cetateni? Ce vor pierde cetatenii daca aleg sa nu se implice in viata comunitatii? Ce castiga daca se implica? Ce castiga comunitatea daca cetatenii se implica? Ce se intampla daca cetatenii nu participa? Cantarind “pierderile” (dezavantajele) si “castigurile” (avantajele), ar trebui sau nu sa se implice? Exercitiu: Construirea mesajelor – Si ce daca? Cine zice asta? Cui ii pasa?

28 Parghii, sisteme de suport, frane din sistem
Puncte de influenta Crearea propriei retele de influenta Influentarea celor care au influenta Mesaje de influentare Si ce daca? Cine zice asta? Cui îi pasa?

29 Ce este dialogul? Principiile dialogului
Dialogul ca instrument de creare a situațiilor win-win Dialogul narativ – prin povești, către acțiune Puterea întrebărilor în deschiderea unui dialog

30 Planificarea si proiectarea proiectelor de CA
Viziune privind schimbarea dorita Public tinta Parti interesate Actiuni Orizont de timp Resurse

31 VIZIUNE Spune-ne viziunea ta pentru Urmatoarele 4 saptamani
Urmatoarele 3 luni Urmatoarele 12 luni

32 Reflectii si drum bun


Descărcați ppt "Particip, deci exist!."

Prezentări similare


Publicitate de la Google