Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

with AM CREZUT CĂ S-A TERMINAT...

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "with AM CREZUT CĂ S-A TERMINAT..."— Transcriere de prezentare:

1 www.reinviesperanta.com with AM CREZUT CĂ S-A TERMINAT...
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consultant * Romulus Chelbegean PhD MFT E P I S O D 14 AM CREZUT CĂ S-A TERMINAT...

2 1 M ”Uneori mă lua în pat la el…
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH 1 CAZURI REALE M ”Uneori mă lua în pat la el… O altă secvență (ultima de acest gen) pe care mi-o amintesc a fost momentul când, în timp ce îmi făceam lecțiile, a intrat în cameră. Poate, atunci, aveam unsprezece ani. Mama nu era acasă. În fața mea și-a expus membrul… iar eu am privit la el cu un amestec de silă și groază… Expresia feței mele l-a făcut să se întoarcă și să iasă… De atunci, nu îmi amintesc să se mai fi întâmplat ceva. El încercase, cu siguranță, să mă facă să-mi placă această “scârboasă” plăcere a vieții (așa cum o vedeau ochii mei de copil)… Au trecut câțiva ani… Aveam poate treisprezece ani când, într-o zi, sora mea, cu nouă ani mai mică (poate, atunci, de aproximativ patru ani), mi-a spus: “Știi că tata mi-a arătat “broscuța” lui!? Am rămas îngrozită…”

3 De ce o femeie uneori alege să masturbeze cu obiecte periculoase?
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH De ce o femeie uneori alege să masturbeze cu obiecte periculoase? Motivul este că ea, ca supraviețuitoare a abuzului sexual în copilărie, a avut primele experiențe în care s-au amestecat în același timp abuzul cu plăcerea. Chiar dacă corpul copilului a reacționat cu plăcere, copilul nu a dorit violul or abuzul sexual. În acest fel experiențele de teroare, durere și plăcere s-au amestecat în mintea ei. Ca adult, supraviețuitoarea abuzului sexual în copilărie dorește plăcerea sexuală (ca orice altă ființă umană), dar ca să ajungă la acel punct trebuie să-l combine cu durere, chiar cu sângerare... Uneori victime recurg la retrăirea abuzului, indiferent dacă este prin masturbare sau sex în consens. Teribil, dar trebuie spus că folosirea obiectelor periculoase este o retrăire a abuzului sexual din copilărie....

4 ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional  Simptomele psihologice, modul în care ne exprimăm, arată că ceva este rău cu noi. Depresia, anxietatea, tulburări ale apetitului, folosirea drogurilor, comportament compulsiv - toate sunt simptomele unor probleme profunde.

5 ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional  Atingerea “locului” bulversează inconştientul unui copil, lovind direct în viaţa lui emoţională ulterioară, pentru că, la copil, viaţa psihică este dominată de sfera emoţională… Ce efect are un incest asupra unui copil de trei ani, de cinci sau de opt…? Incestul este un stres extrem de puternic pentru un copil. Acesta este introdus într-o lume nouă, pentru care el nu este pregătit….

6 ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional  Copilul este extrem de sensibil şi fragil din punct de vedere emoţional şi rămâne marcat pentru tot restul vieţii în absența unui tratament specializat. [Excepţie fac cei în cazul căroroa intervine Isus. El este specializat în tratarea cazurilor celor mai descurajatoare]. Fiind foarte vulnerabil, copilul devine susceptibil în a achiziţiona boli mintale ce vizează procesele afective (schizofrenie, psihoze depresive şi alte tulburări). De asemenea, el este predispus la abuz de droguri şi comportament sexual aberant.

7 ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan psiho-emoţional  Cei mai mulţi dintre copii se simt răniţi, stigmatizaţi, fără putere, neajutoraţi, fără speranţă.  Aceste stări aduc repercursiuni majore, la maturitate, care se manifestă prin depresii, frică, vină, ruşine, insensibilitate, , încercări de sinucidere, mânie, revoltă… Uneori, ca adulţi, au tulburări de memorie, coşmaruri sau vise de groază… Unul din mecanismele de apărare împotriva anxietăţii, create de abuz, este represiunea. O idee sau un simţământ trece în subconştiet, devine inaccesibil, dar rămâne acolo. Uită, apoi uită că a uitat. Durerea rămâne acolo ca “un focar de infecţie”  în creierul emoţional… La vârsta adultă, mecanismul de apărare este supresia. Victima alege să lupte pentru a trimite în subconștient amintirea abuzului, pentru că vrea să uite... Uită, ...dar nu uită!

8 ale abuzului sexual << pe plan emoţional
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan emoţional  -    sentiment de culpabilitate; -    anxietate determinata de păstrare a secretului; -    frică de a fi pedepsit; -    scaderea respectului de sine; -    sentiment de murdărire corporală; -    ostilitate, ură, depresie; -    tendinţe de sinucidere.

9 ale abuzului sexual << pe plan social
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan social  Incestul schimbă, pentru totdeauna, felul în care copii văd, simt şi se raportează la lumea din jurul lor. În general, ei nu mai luptă în viaţă, ci doar se apără sau se ascund… Actul incestului este o trădare absolută a încrederii tocmai în aceia cărora Dumnezeu le-a încredinţat a fi protectorii lor. Fiind în cercul familiei, incestul este considerat o crimă catastrofică, produsă de cel care o comite.

10 ale abuzului sexual << pe plan social
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan social  “Îmi explic reţinerea mea, inexplicabilă, faţă de băieţi. Pe undeva, era o luptă între dorinţa fizică normală, determinată de dezvoltarea mea hormonală, şi reacţia mea psihologică, de respingere, fundamentată atât de dureros… Acum înţeleg concentrarea mea asupra cărţilor, lumea mea, fapt pentru care am excelat la şcoală… Am construit pereţi în jurul meu… Şi înţeleg că, tot pe un fond de super-sensibilitate, plângeam la trecerea fiecărei procesiuni funerare din oraş, indiferent cine ar fi fost…” O victimă

11 ale abuzului sexual << pe plan social
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan social  -    fuga de acasă; -    eşec şcolar; -    prostituţie; -    consum de droguri şi alcool.

12 ale abuzului sexual << pe plan spiritual
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan spiritual “Nu am ştiut că vina sau ruşinea nu îmi aparţineau…” Când, unei fetiţe în creştere, i se spune: “Pune-ţi chiloţii căci este ruşine fără ei…” sau “Nu-ţi ridica fustiţa, nu e frumos…”, ea – alături de timiditatea naturală a unui copil – învaţă legile comportamentului, ale modestiei şi ale pudoarei. Când, deodată, ea este dezbrăcată şi, nu mai are nimic personal sau intim, apare simţământul ruşinii. Când i se spune “să nu spui”, apare şi vina complicităţii la ceva nepermis… Mânia victimei faţă de Dumnezeu care nu a intervenit la timp, este o altă problemă, greu de abordat… Am simţit lucrul acesta şi am fost la un pas de necredinţă… Ştiu că unor persoane le este greu să se adreseze lui Dumnezeu prin cuvintele “Tatăl meu…”

13 ale abuzului sexual << pe plan spiritual
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan spiritual Un autor clasic prezintă acest lucru astfel: „Un tată să descopere ...goliciunea fetei lui? Dumnezeu urăşte aceste lucruri!..  Acesta nu este un păcat uşor  şi efectul lui asupra minţii nu poate fi măsurat. Fiinţele umane sunt proprietatea lui Dumnezeu şi orice acţiune de a le corupe este o insultă teribilă adusă Lui.” EGW TSB 125 “Pentru mine, ce a fost mai ofensator la tatăl meu, era poziţia lui de creştin, care se arăta religios, care vorbea adesea de la amvon, făcea bine şi se ruga “frumos”… Înţeleg că Dumnezeu este indignat de acest amestec de lucruri oribile şi le suportă cu mare greutate… “

14 ale abuzului sexual << pe plan spiritual
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Consecinţe ale abuzului sexual << pe plan spiritual “Tatăl meu, şi-a trădat misiunea de tată şi de soţ şi, a abuzat de autoritatea poziţiei lui… În mod tragic, copiii învaţă prin violenţă, durere, ruşine şi violare sexuală, că nu există nici o speranţă…”

15 Dr MargiAnne Isaia, MD MPH
Vindecarea ta… ”Răul nu poate fi complet vindecat și fragmentele nu pot fi complet refăcute, până nu există pocăință din partea agresorului... Pentru aceasta eu continuu sper și să mă rog...” Kay Scott

16 3 Ai răbdare - Procesul tău de vindecare cere timp
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH Ai răbdare - Procesul tău de vindecare cere timp - E nevoie de curaj de a cere ajutor în vindecarea, de a vorbi de experiența ta și de a duce la lumină ceea ce era în întuneric Plângi... - Ți-a fost furată inocența, virginitatea mentală și poate fizică - Exprimarea durerii îți oferă puterea de care ai nevoie Un pas în refacerea ta - Poți spune ce ți s-a întâmplat și cineva te crede; primul pas... Caută un suport - Atașează-te de un grup de supraviețuitoare; al doilea pas... Pune limite - Începe să ai grijă de tine însăți. Pune limite. - Fă-ți prietene care te vor ajuta în problemele cu agresorul tău - Caută suport din comunitatea creștină pentru a confrunta pe agresor - Caută limite legale pentru agresor Trebuie să știi - Tu ai un viitor strălucit. Nu mai ești o victimă, ci o supraviețuitoare - Ai pierdut, dar nu ești ruinată! Încrede-te în Dumnezeu - Dumnezeu nu te-a trădat nici nu te-a abandonat! - Discută cu persoane de încredere conceptul luptei între bine și rău... - Caută un consilier creștin specializat… 3 PAȘI ȘI ACȚIUNI ÎN VINDECAREA TA

17 4 „Niciunul din voi să nu se apropie de ruda lui...” Lev 18:6
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH 4 PERSPECTIVĂ BIBLICĂ „Niciunul din voi să nu se apropie de ruda lui...” Lev 18:6 „Păcatul imoralităţii este un păcat enorm în ochii lui Dumnezeu. Nu poate fi luat cu uşurinţă. Acest păcat nu este un păcat din ignoranţă.” EGW TSB 248  „...Desfrânarea ia minţile omului” Osea 4:11 „Eu sunt Cel ce cercetez inima… şi voi răsplăti fiecăruia din voi după faptele lui....” Apoc 2:23

18 Dr Dan B Allender - The Wounded Heart
Dr MargiAnne Isaia, MD MPH REFERINȚE Dr Dan B Allender - The Wounded Heart Christine Dinsmore – Incest Feminism and Recovery 1991 Dr Tim Clinton& Dr Ron Hawkins – Biblical Counseling Dr Tim Clinton& D. Mark Laaser – Sexuality & Relationship Counseling Kay Scott – Sexual assault – Will I Ever Feel Okay Again? Dr Henry Cloud & Dr John Towsend – 12 Christian Beliefs that Can Drive You Crazy Shannon Ethridge – Every Woman’s Battle


Descărcați ppt "with AM CREZUT CĂ S-A TERMINAT..."

Prezentări similare


Publicitate de la Google